[email protected]  
Vsak dan 0-24h       
    

Tipi javnih dražb v Sloveniji

Tipi javnih dražb v Sloveniji

Datum: 11.05.2015

Marsikdo še vedno ne ve, kakšni tipi javnih dražb sploh obstajajo v Sloveniji in kaj konkretno pomeni posamezen tip javne dražbe ter kakšne so razlike med njimi. Javnih dražb v Sloveniji je ogromno in čeprav so pogoji pri številnih dražbah podobni ali pa celo enaki, so še vedno bistvene razlike med posameznimi tipi dražb, s katerimi je dobro biti seznanjen, preden sploh razmišljate o udeležbi na dražbi, ki vas zanima. Spodaj vam podrobneje predstavljamo tipe javnih dražb, ki jih lahko zasledite v Sloveniji in seveda tudi na naši spletni strani.
 


 
 
Javna dražba (klasična dražba)

Večina javnih dražb, ki jih lahko zasledite v Sloveniji in na naši spletni strani, so klasične javne dražbe, kar pomeni, da se predmet prodaje ne more prodati pod izklicno ceno. Sama izklicna cena se v posameznem koraku zvišuje za določen znesek (npr. 100 €, 500 €, lahko tudi manj ali več), uspešen pa je tisti dražitelj, ki na dražbi ponudi najvišjo ceno. V primeru, da je na dražbi prisoten samo eden dražitelj, je uspešen, če ponudi najmanj izklicno ceno - kar pomeni, da lahko kupite nepremičnino, premičnino ali pravico, po izklicni ceni. So pa lahko tudi primeri, kjer mora edini dražitelj ponuditi najmanj izklicno ceno skupaj z zneskom, ki bi se zviševal v posameznem koraku, če bi bilo na dražbi več dražiteljev.

Primer: Izklicna cena + 100 €
100 € = znesek, za katerega bi se v tem primeru zviševala izklicna cena v posameznem koraku.


Prodajalec je pri klasični dražbi praviloma zavezan prodati predmet prodaje dražitelju, ki ponudi najvišjo ceno ali edinemu dražitelju, ki ponudi najmanj izklicno ceno. 
Javne dražbe pa so velikokrat še toliko bolj zanimive, ker so izklicne cene v številnih primerih polovične ali še nižje, kot je ocenjena tržna vrednost nepremičnine, premičnine ali pravice.



Javna dražba z zniževanjem izklicne cene

Pri javni dražbi z zniževanjem izklicne cene, se izklicna cena v posameznem koraku znižuje, uspešen pa je tisti dražitelj, ki prvi ponudi nakup po izklicni ceni ali določeni ceni v posameznem koraku zniževanja. Zaslediti pa je mogoče tudi dražbe, kjer se sama dražba z zniževanjem izklicne cene lahko nadaljuje po pravilih klasične dražbe oziroma dražbe z zviševanjem izklicne cene, v primeru, ko več dražiteljev ponudi enako ceno v posameznem koraku zniževanja izklicne cene. V takšnem primeru je na koncu uspešen dražitelj, ki ponudi najvišjo ceno.

 

Prodajalec pri javni dražbi z zniževanjem izklicne cene, ni zavezan prodati predmet prodaje najboljšem dražitelju in lahko odstopi od javne dražbe v kateremkoli koraku. 

 

Javna dražba z zniževanjem in zviševanjem izklicne cene
(kombinirana dražba)

Izklicna cena se v posameznem koraku najprej znižuje. Potem, ko določen dražitelj sprejme izklicno ceno v posameznem koraku zniževanja izklicne cene, se dražba nadaljuje po pravilih zviševanja izklicne cene, na koncu pa je uspešen dražitelj, ki ponudi najvišjo ceno. V nekaterih primerih je mogoče zaslediti tudi dražbe, kjer se izklicna cena najprej zvišuje in v primeru, da ni zainteresiranega dražitelja pri dražbi z zviševanjem izklicne cene, se dražba nadaljuje z zniževanjem izklicne cene, kar pomeni, da se nato izklicna cena v posameznih korakih znižuje, uspešen pa je tisti dražitelj, ki prvi ponudi nakup po določeni ceni v posameznem koraku zniževanja.


Prodajalec prav tako pri javni dražbi z zniževanjem in zviševanjem izklicne cene oziroma pri kombinirani dražbi, praviloma ni zavezan prodati predmet prodaje najboljšemu dražitelju in lahko odstopi od javne dražbe v kateremkoli koraku.  
 

Kaj pa dražbe na Hrvaškem?

Na Hrvaškem je zaenkrat mogoče zaslediti le klasične javne dražbe, kjer se izklicna cena v posameznem koraku prav tako zvišuje, uspešen dražitelj pa je tisti, ki na dražbi ponudi najvišjo ceno. V primeru, da je na dražbi prisoten samo eden dražitelj, je prav tako uspešen, če ponudi najmanj izklicno ceno - kar pomeni, da lahko tudi na Hrvaškem kupite nepremičnino, premičnino ali pravico, po izklicni ceni. Izklicne cene so tudi na Hrvaškem v številnih primerih polovične ali še nižje, glede na tržno vrednost. 
 

Na Hrvaškem, pa lahko prav tako zasledite javne dražbe, kjer je prodajalec zavezan prodati predmet prodaje najboljšemu dražitelju in dražbe, kjer prodajalec ni zavezan prodati predmet prodaje najboljšemu dražitelju.

Da bi vam olajšali uporabo spletne strani uporabljamo piškotke, z nadaljnjim brskanjem na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij Zapri