[email protected]  
Vsak dan 0-24h       
    

Kako poteka javna dražba?

Kako poteka javna dražba?

Čeprav je javnih dražb ogromno in so pogoji sodelovanja lahko tudi različni, v osnovi dražbe potekajo na isti ali zelo podoben način, zato je dobro vedeti na kaj morate biti pozorni in kako dražba poteka.

Na začetku prodajalec oziroma oseba, ki vodi javno dražbo (stečajni upravitelj, sodnik, izvršitelj ali kdo drug), preveri prisotnost dražiteljev, ali je bila varščina vplačana pravočasno in pravilno. Plačilo varščine je pri večini javnih dražb osnoven pogoj za sodelovanje, še posebej, ko je predmet prodaje nepremičnina. Pri premičninah plačilo varščine ni vedno obvezno, so primeri, kjer jo je potrebno vplačati in primeri, kjer je ni potrebno. V vsakem vabilu na dražbo, je zato pozornost treba posvečati tudi vplačilu varščine. V vabilu praviloma zelo natančno piše, koliko varščine je potrebno vplačati, kako se jo lahko vplača (na transakcijski račun ali v gotovini pred dražbo) in do kdaj najkasneje.

V primeru, da prodajalec, ki vodi dražbo, ugotovi, da določen udeleženec javne dražbe varščine ni vplačal v roku ali ni plačal pravilen znesek, potem takšen udeleženec ne more sodelovati na javni dražbi.

Nato prodajalec predstavi, kaj se prodaja, kakšna je izklicna cena za predmet prodaje ter ostale osnovne stvari, kot so pogoji draženja in znesek dvigovanja izklicne cene v posameznem koraku. Nato se lahko dražba začne. Če je ponudnikov več, lahko vsakdo ponudi več kot predhodni dražitelj. Na koncu, ko nekdo poda ceno, ki je nobeden drug ponudnik ni pripravljen več zvišati, so vsi udeleženci opozorjeni o možnosti zvišanja svoje ponujene cene. Če do tega ne pride, je uspešen tisti dražitelj, ki je ponudil najvišjo ceno. V primeru, da je na dražbi samo eden dražitelj, lahko velikokrat kupi predmet prodaje po izklicni ceni.

Da bi vam olajšali uporabo spletne strani uporabljamo piškotke, z nadaljnjim brskanjem na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij Zapri